Dispozitiv de insarmat

280,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Disponibil in stoc

Descriere

Dispozitiv de insarmat ramele apicole. 

Dispozitivul permite insarmarea ramelor intr-o maniera mai rapida si intinderea sarmii mai eficient. Este facut pentru toate tipurile de rama (1/1, 3/4 sau 1/2), pozitia rolelor ghidoare putandu-se modifica in dreptul gaurilor prin care se introduce sarma.  Este important totusi ca apicultorul sa efectueze gaurile pentru insarmat in acelasi loc, pentru ca odata reglat aparatul, gaurile sa fie mereu in aceeasi pozitie fata de rolele ghidoare. 

MOD DE FOLOSIRE: 

Dispozitivul se prinde in masa de lucru cu ajutorul suruburilor de prindere, deasemenea suportul rolei de sarma se prinde de masa si se introduce tamburul cu sarma in el. 

Urmatorul pas este reglarea rolelor ghidoare. Astfel, se introduce in dispozitiv o rama incheiata si gaurita (cu capse sau nu)si se fixeaza in pozitie cu ajutorul levierului excentric de fixare. Prin strangerea progresiva a levierului, acesta actioneaza asupra lateralelor ramelor, comprimandu-le spre interior, astfel ca dupa insarmare, prin eliberarea levierului cu excentric, lateralele tamelor revin in pozitia dreapta si intind sarmele.  In acest moment se pot regla rolele ghidoare in pozitia finala din dreptul gaurilor ramei si se strang suruburile de fixare. 

In lateralele ramei, in dreptul ultimei si primei gauri (in sensul traseului sarmei de insarmare) se bat 2 cuisoare mici, de care vom lega ulterior capetele sarmei. 

Se poate acum efectua prima insarmare, astfel: se ia capatul liber al sarmei si se trece prin primul rand de gauri, peste prima rola ghidoare, prin urmatorul rand de gauri si urmatoarea rola ghidoare si tot asa pana la ultima gaura.  Capatul sarmei se leaga acum de cuiul batut anterior in laterale ramei.

Dupa ce s-a legat sarma, se invarte manivela rolei cu sarma, osor, strangandu-se sarma.  Sub tensiunea sarmei, rolele ghidoare se vor bascula de la ultima spre prima, eliberand sarma de pe ele. Dupa bascularea primei role se va incerca tensiunea firului, doearece de obicei acesta (cel de jos) ramane mai slab si se poate tensiona acum mai bine, inainte de eliberarea urmatoarea role, prin prinderea acesteia cu mana. 

Pe masura ce se strange sarma, toate rolele ghidoare se vor bascula si vor elibera sarma de pe ele, aceasta intinzandu-se progresiv pana la ultima gaura. Dupa ce s-a intins sarma, aceasta se apuca cu mana, mentinandu-se intinsa si se leaga de cel de al doi-lea cui batut in laterala ramei, apoi se taie cu un patent. 

Rama astfel insarmata se va elibera din dispozitiv prin rotirea levierului excentric de fixare, asigurand-se acum si tensionarea finala a sarmei, prin revenirea la pozitia dreapta a lateralelor.

In primul pas, cel de fixare a ramei in dispozitiv, se va acorda atentie cat anume se va tensiona rama. Daca tensionarea este facuta prea mult, se risca ramanerea ramei in acesta pozitie, prin strangerea sarmei.  Se recomanda o strangere si tensionare foarte usoara, astfel incat sa se permita ramei revenirea in pozitia normala.  Oricum sarma se va mai "lasa" prin procesul normal de dilatare si alungire. Chiar daca sarma nu este la final atat de intinsa cat sa fie pe placul apicultorului, se va lasa asa si se va la final, chiar inainte de montarea fagurelui de ceara, cu ajutorul ondulatorului de sarma. Trecerea usoara a  ondulatorului peste fiecare sarma asigura doua aspecte: tensionarea sarmei si, prin onculare, cresterea gradului de contact intre sarma si ceara. 

Se recomanda rabdare in deprinderea pozitiei corecte de tensionare a ramei si de intindere a sarmei, astfel incat sa nu ramana rama deformata (prea stransa) de la o tensionare excesiva a sarmai. 

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review