Descriere


VARATRAZ - medicament de uz veterinar folosit

in tratarea varrozei la albine.   Produs pe baza de Amitraz, administrat prin picurare pe benzi fumigene si arderea acestora in stup. 


  • Substante active: Amitraz
  • Solutie pentru tratamentul varoozei la albine
  • Specii tinta: albine
  • Ambalare: 10 ml

 

COMPOZITIE

100 ml solutie antiparazitara contin:

Amitraz ………………………………………………………… 15 mg

Excipienti (Alchilbenzensulfonat, Trietanolamina,

Polisorbat 80, Alcool izopropilic, Xilen), q.s.ad………… 100 mg

 

ACTIUNE FARMACOTERAPEUTICA

Amitrazul este o substanta acaricida care actioneaza prin contact si prin inhalatie, reusind sa omoare parazitii liberi de pe corpul albinelor prin blocarea functiilor enzimatice si nervoase ale acestora. Parazitii vor muri in maximum 3-4 zile, functie de cantitatea de substanta activa acumulata.

Amitrazul este absorbit rapid dupa administrare orala si eliminat din majoritatea tesuturilor in cateva zile. Este rapid metabolizat si excretat in special prin urina. Metabolizarea amitrazului este similara calitativ la soareci, sobolani, pisica, caine, vaca si om, incepand prin hidroliza in N-N’-metil formamidina si 2,4- dimetil foramilida. Produsul final este acidul 4-amino3-metilbenzoic care este rapid conjugat si excretat. Amitrazul este slab absorbit pe cale dermica.


SPECII TINTA

Albine.

 

INDICATII

VARATRAZ se recomanda in tratamentul varroozei la albine. Se utilizeaza sub forma de fumigatii, prin urdinis, la toti stupii, pe toata durata sezonului activ. Tratamentul cel mai eficient este cel de toamna, cand nu mai exista puiet capacit, sau este indepartat. Primul tratament se va face primavara si se va repeta la 10 zile. Urmatorul tratament se va efectua dupa extragerea mierii de salcam si apoi dupa extragerea mierii de tei. Un alt tratament se va face in luna august, dupa recoltarea mierii de la floarea soarelui. Toamna se vor face 3 tratamente la interval de 7 – 10 zile. Pentru a nu se perpetua varooza in stupine este foarte important ca, cel putin ultimul tratament de toamna sa se execute in absenta puietului capacit.

Tratamentele se vor aplica numai cand temperatura exterioara este de peste 12°C, (intervalul de temperatura recomandata pentru administrare 14 – 18°C) albinele nu sunt stranse in ghem. Tratamentele se aplica cand majoritatea albinelor se afla in stup (dimineata sau in amurg).

 

POSOLOGIE, CALE ŞI MOD DE ADMINISTRARE

Produsul – sub forma lichida – se ia cu o pipeta cu care se picura pe banda de carton, la distanta egala intre picaturi, astfel:

  • stup multietajat: 5,5 – 6 mg s.a./un corp de stup - 2 picaturi produs /un corp de stup;
  • stup Dadant:  8,5 – 9 mg s.a./ un corp de stup - 3 picaturi / un corp de stup;
  • stup orizontal: 14,25 – 15 mg s.a./ un corp de stup - 5 picaturi / un corp de stup


Daca familiile au fost restranse pentru iernat si diafragmate, cu diafragma total despartitoare, atunci cantitatea de VARATRAZ folosita va fi:

  • stup multietajat: 2,5 – 3 mg s.a./ o jumatate de stup; - 1 picatura produs / o jumatate de stup;
  • stup Dadant :  5,5 – 6 mg s.a./ doua treimi de stup - 2 picaturi / doua treimi de stup;
  • stup orizontal : 8,5 – 9 mg s.a./ o jumatate de corp de stup - 3 picaturi / o jumatate de corp de stup

Daca intr-un stup orizontal exista doua familii, fiecareia i se vor administra cate 3 picaturi de VARATRAZ. Pentru o ardere completa a cartonului, acesta va fi indoit pe lungime sau pliat armonica. Cartonul se va aprinde la ambele capete, se va introduce (fara flacara) in stup prin urdinis care imediat se va inchide pentru un timp de maxim 15 minute.

 

CONTRAINDICATII, PRECAUTII ŞI REACTII ADVERSE

VARATRAZ nu se va administra decat pentru tratamentul varoozei la albine. Nu administreaza cu alte antiparazitare. Nu se va mari numarul de picaturi de VARATRAZ fata de dozele prescrise deoarece poate avea loc o intoxicare in diferite grade a albinelor.

Depasirea dozelor, a timpului de inchidere a urdinisului ca si nerespectarea temperaturii ambientale, pot duce la aparitia de reactii adverse.

 

TIMP DE AŞTEPTARE

Miere : Zero zile

Mierea recoltată în timpul tratamentului cu VARATRAZ nu va fi destinată consumului uman.

 

CONDITII DE PASTRARE

A se pastra in ambalajul original, bine inchis, in locuri special amenajate, uscate, la o temperatura mai mare de 15°C, ferit de surse de foc deschis, protejat de lumina directa.

 

MOD DE PREZENTARE

Flacoane din sticla bruna prevazute cu dop de siguranta si pipeta, a cate 10 ml solutie antiparazitara. Fiecare flacon este ambalat individual intr-o cutie de carton impreuna cu 50 de benzi de carton fumigen si un prospect cu instructiuni de utilizare.

 

PRODUCATOR: S.C. PASTEUR – FILIALA FILIPEŞTI

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review