Realitati, provocari si perspective in apicultura romaneasca
Descriere
Capitolul 1. REALITATI
1.1 Actualitati si perspective in apicultura
1.2 Apicultura in atentia Parlamentului European
1.3 Riscurile legate de sanatatea albinelor la importul/ exportul si comertul intracomunitar de material biologic
1.4 Apicultura romaneasca fata de absortia fondurilor europene si nationale
1.5 In dialog cu autoritatile competente in prevenirea intoxicatiilor la albine
1.6 pentru o apicultura performanta si o agricultura sustenabila
Capitolul 2. PROVOCARI IN APICULTURA ROMANEASCA
2.1 Intoxicatii cu pesticide la albine
2.2 Efectele stresului nutritional in stadiu larvar asupra albinelor lucratoare adulte
2.3 Despre sindromul disparitiei coloniilor de elbine
2.4 Bolile emergente
2.5 O noua amenintare pentru coloniile de albine din Romania: Gandacul mic de stup: Aethina tumida
2.6 Tehnopatiile - deficiente ale tehnologiilor de intretinere si exploatare
2.7 Degradarea biologica a coloniilor de albine prin depopulare
Capitolul 3. SUPRAVEGHEREA TEHNOLOGICA SI SANITAR VETERINARA
3.1 Cum supraveghem coloniile de albine
3.2 managementul integrat al varroozei
3.3 Aprecierea in stupina a gradului de infectare cu Varroa
3.4 Combaterea varroozei- o necesitate pentru perioada actuala a anului apicol
3.5 De ce sa ignoram in combatere slabiciunile acarianului varroa?
3.6 Nosemoza- pericol permanet
3.7 Loca americana
3.8 Loca europeana
3.9 Brauloza
3.10 Micozele albinelor
3.11 Puietul varos
3.12 Gandacul mic de stup Aethina tumida versus Cichramus luteus
3.13 Molia cerii ( Gaselnita)
Capitolul 4. STRATEGII DE MANAGEMENT IN BOLILE ALBINELOR
4.1 Prevenirea si combaterea pierderilor de albine
4.2 Necesitatea anchetelor epidemiologice
4.3 Surse potentiale de infectie
4.4 Masuri igienice in stupina
4.5 Adjuvanti, biostimulatori si suplimente nutritive
4.6 O problema nerezolvata - medicamentele pentru albine
4.7 Prevenirea, diagnosticul si tratamentul in bolile albinelor
4.8 Pregatirea albinelor pentru iernat
Capitolul 5. MIEREA DE ALBINE
5.1 Calitatea si autenticitatea mierii de albine
5.2 Calitatea mierii ( cine falsifica mierea ?)
5.3 Mierea si organismele modificate genetic
5.4 Cine falsifica mierea?
5.5 Prezenta in miere a susbstantei triacloprid, un neonicotinoid, duce la imposibilitatea valorificarii productiei de miere de rapita pe piata UE
5.6 Produsele pentru apiterapie, o posibila solutie de marire a rentabilitatii stupinei
Capitolul 6. GENETICA, SELECTIE SI AMELIORARE
6.1 Importanta selectiei si a ameliorarii la albinele melifere
6.2 regina si rolul ei in evolutia si involutia coloniei de albine
6.3 De la albina carpatina la cea italiana
6.4 Ameliorarea prin selectie... si nu prin contra selectie
6.5 Minimizarea sau interzicerea substituirii raselor locale cu rase importate- regula de baza a emeliorarii albinelor
6.6 Managementul populatiilor de albine
Capitolul 7 . PERSPECTIVE
7.1 Asocierea si avantajele ei
7.2 Conceptul de combatere intergrata
7.3 Supravegherea sanitara-veterinara complementara combaterii antivarroa cu BeeVital HiveClean
7.4 Despre apicultura ecologica
7.5 utilitate, reguli si principii ale apiculturii medicinale
7.6 Importanta culturilor agricole pentru apicultura de astazi
7.7 Viitorul agriculturii si al apiculturii