FACELIA - Seminte Facelia -1 kg - NON-GMO

45,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Produs disponibil in stoc

Descriere

Seminte de Facelia - Phacelia tanacefolia

Seminte import Polonia, de la firma producatoare de material semincer (nu este de cultura oarecare si recoltata).

Cerificat categorie C1 (calitate premium). 

Samanta certificata NON-GMO, lucru foarte important pentru apicultura, mai ales in apicultura BIO pentru a evita contaminarea mierii BIO cu polen de la plante modificate genetic din propria cultura. 


O planta deosebit de importanta in apicultura. Are o perioada de inflorire deosebit de lunga, de pana la 30-50 zile si secreta atat polen cat si nectar in cantitati deosebit de ridicate ce pot varia in functie de umiditatea din sol sau de temperatura mediului.
Asigura in stupina un cules de intretinere constant pe o perioada lunga de timp sau un cules important daca se cultiva pe suprafete mari.

Facelia se poate cultiva, in 2-3 cicluri de-a lungul unui an, pe aceeasi suprafata, planta asigurand auto-insamantarea. 

Floarea de facelia are o inflorescenta sub forma de spic lateral, inflorescente ce se deschid treptat de-a lungul perioadei de inflorire

CULTURA FACELIEI:

Insamantarea Faceliei se poate face primavara timpuriu, incepand cu luna Martie, in functie de conditiile meteo locale, sau in oricare alta perioada din sezonul vegetativ (Martie - August), tinandu-se cont de faptul ca are nevoie de 30-35 zile pana la inceperea infloririi si de tot atat pentru perioada de inflorire. Tinand cont de acest lucru, apicultorul poate semana Facelia astfel incat sa ii acopere anumite goluri de cules. Facelia este rezistenta la seceta dar secretia este mult mai abundenta in conditii umiditate. Astfel daca se poate iriga acest lucru va fi in beneficiul plantei si al apicultorului. 

Semanatul se poate face cu semanatorile SUP la distanta de 25 cm intre randuri, la o adancime de 2-3 cm si cu o norma de 10kg / ha samanta. Semanatul se poate face cel mai devreme cand in sol se realizeaza cateva zile consecutive cu temperaturi de 3-5 grade.   Dupa semanat este obligatorie tavalugirea culturii, cand terenul este afanat, cu tavalug inelar, pentru obtinera unei rasariri uniforme. 


Se poate semana incepand cu luna martie si pana in august: semanat in martie inflorire in mai; semant in aprilie inflorire in iunie; semanat in mai inflorire in iulie; semant in iunie inflorire in august;semanat in iulie inflorire in septembrie.

Facelia este rezistenta la boli si seceta (provine din California, SUA), este un erbicid natural (sufoca buruienile), este un ingrasamant si fixator de azot deosebit.

Nu este pretentioasa fata de sol si conditiile meteorologice. Ramane inflorita circa 40 de zile deci chiar si daca avem un an ploios sau rece se pot obtine productii mari de miere si polen.  

Mierea este de culoarea mierii de tei, gust dulce, placut, cristalinizeaza greu. Se obtin foarte mari cantitati de polen.

Produce nectar pe tot parcursul zilei, chiar si in zilele cele mai calduroase din iulie.

Cultura de faceliei este similara celei de Lucerna: arat, discuit sau combinator, semanat cu 10 kg/ha la adancimea de 2 cm, distanta intre randuri de 25  cm.

Cultura de facelia se autoinsamanteaza: dupa uscarea florilor cultura se discuieste in vederea inglobarii in sol, urmand ca in 10-15 zile de la prima ploaie (sau irigare) sa rasara din nou.

Erbicidare: inainte de semanat cu erbicid total Roundup.  Inainte de semanat, dupa ce s-a discuit pamantul (combinator, freza, etc) cand buruienile sunt vizibile si au frunze se erbicideaza cu erbicid total, buruienile se vor ingalbeni si vor muri. Dupa aceasta se poate discui din nou si apoi semana. 

In cazul unui grad de îmburuienare foarte ridicat, măsura cea mai eficientă de combatere o reprezintă aplicarea unor erbicide care se folosesc pentru combaterea buruienilor in cultura de lucerne, rapita sau sfecla de zahar.

O alta descriere a plantei, sursa: AGROMEDIA.MD  

Facelia este o plantă ce aduce un mare beneficiu și pentru apicultori, și pentru agricultori, deoarece este o bună plantă meliferă, care mai are și capacitatea de a îmbogăți solul cu substante nutritive într-o proporție foarte mare. De exemplu, se estimează că facelia ar oferi echivalentul a 30-35 de tone de gunoi de grajd pentru un hectar.

Facelia oferă circa 2-4 mg de nectar per floare. Cei ce doresc formarea unei baze melifere proprii, situată în imediata apropiere a stupinei. Planta, pe lângă valoarea meliferă, poate fi folosita și ca furaj.

Specie anuală, este originară din America de Nord unde crește și spontan. Facelia este putin pretențioasă la condițiile de climă și sol, găsind în țara noastră condiții bune de cultură în toate regiunile. Rezistând bine la brumele târzii de primăvară și timpurii de toamnă se poate cultiva de primăvara timpuriu până toamna târziu, furnizând culesuri într-o perioadă deficitară în flora meliferă.

Planta crește înaltă de 40-60 cm, cu o tulpină ramificată, purtând mai multe inflorescențe în formă de evantai a căror înflorire începe cu florile de la bază. Perioada de vegetație la facelia este scurtă, de la răsărire până la înflorire, trecând 45-55 zile, iar durata înfloritului este de 30-50 zile depinzând de evoluția factorilor climatici. În zona de câmpie, cu arșițe mari, cultura de vară a faceliei are o durată de înflorire de 25-30 zile, în timp ce în zonele mai umede și cu temperaturi moderate durata de înflorire este mult mai mare.

Cum se cultivă facelia

Însămânțarea poate fi făcută în pragul iernii (noiembrie-decembrie) sau primăvara în mustul zăpezii (februarie-martie), în aceste cazuri, înflorirea se produce către sfârșitul înfloririi salcâmului, prelungind culesul cu 2-3 săptămâni.

Pentru loturile semincere sau apicole se recomandă însămânțarea în lunile martie-aprilie, când sunt întrunite condițiile optime pentru germinarea semințelor cât și pentru răsărirea și dezvoltarea plantelor. În aceste condiții, răsărirea are loc în 6-7 zile de la semănat, iar plantele au un ritm de vegetație rapid, o dezvoltare viguroasă și o productie de nectar bună.

Având perioada de vegetație scurtă, facelia poate fi cultivată în miriște după culturile ce eliberează devreme terenul, între acestea fiind și grâul, cultura ce ocupă suprafețe mari în țara noastră. Importanța culturilor de facelia semănate eșalonat în vară este deosebită, asigurând familiilor de albine un cules continuu până toamna târziu.

În amestecuri furajero-melifere, facelia aduce o sporire cantitativă a masei furajere și constituie o sursă sigură de nectar. Se pot face amestecuri de facelia cu plante leguminoase ca: mazărea, măzărichea, soia, ș.a., dar cele mai bune rezultate dă amestecul cu borceag de primăvară (măzăriche + ovăz). Proporțiile de semănat cele mai bune sunt măzăriche 100 kg/ha + ovăz 40-50 kg/ha + facelia 3-4 kg/ha.

Pregătirea terenului pentru însămânțarea faceliei se face obișnuit, dar patul germinativ trebuie bine mărunțit încât sămânța să fie îngropată la 2-3 cm și în mod uniform. Semănatul se face cu mașina, distanța dintre rânduri 12-15 cm sau 40-60 cm, folosind o normă de 6-8 kg sămânță la hectar.

Întreținerea culturilor cere atentție în prima fază de vegetație când plantele sunt mici, pentru a se evita îmburuienarea. Recoltarea se face cu combina, producțiile de sămânță variază între 200 și 500 kg /ha, în funcție de condițiile pedoclimatice și de agrotehnica aplicată.

Caracteristici melifere ale faceliei

Perioada de vegetație a faceliei este scurtă, de la răsărire pana la înflorire trecând 45-55 zile, iar înflorirea durează 30-50 zile, influențată de evoluția factorilor climatici, producându-se din mai până în octombrie. în funcție de data semănatului.

Valoarea meliferă a faceliei este mare, fapt ce determină albinele să o viziteze intens în tot cursul zilei. Cantitatea de nectar secretată de o floare și implicit producția de miere la hectar variază foarte mult sub influența factorilor pedologici, a evoluției timpului în perioada de vegetație, a epocii de semănat și a agrotehnicii aplicate. În condiții favorabile, cantitatea de nectar secretată de o floare variază între 1 și 4,5 mg cu o concentrație în zahăr a nectarului de 28% (Cirnu 1973), dând producții de miere la hectar de 600-1000 kg. În condiții de cultură mai puțin favorabile, cantitatea de miere la hectar poata să fie între 300 și 600 kg.


Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review

Produse recomandate