Mierea - aliment si medicament

15,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Autor: Renate Frank

Editura: MAST

An aparitie: 2013

Pagini: 144

Format: 23x20 cm

 

Scurta descriere :

Cartea „Mierea – aliment şi medicament“ ne explică cum se formează mierea, ce substanţe conţine ea şi cum influenţează acestea metabolismul uman şi bineînţeles cum folosim mierea în regimul nostru alimentar prezentând o mulţime de reţete alimentare pe bază de miere.

Încă din vechime, vikingii îşi făceau provizii de miere pe corăbii înainte de călătoriile lungi, iar romanii consumau mierea înainte de luptă, pentru a prinde forţă. În plus, o foloseau pentru conservarea peştelui şi a fructelor. Gutuile ţinute în miere purtau numele de „merele mierii“. Şi grecii pregăteau din miere, făină de orz şi brânză rasă o mâncare săţioasă, numită kykeon. În Egipt se preparau pâine cu miere, bere cu miere şi vin cu miere.

De asemenea şi populaţiile germanice apreciau mierea. O fierbeau în apă şi o lăsau să fermenteze pentru a obţine mied - băutura tradiţională a acestor popoare în decursul a mii de ani, înlocuită în Evul Mediu de vin.

Din cronicile vremii rezultă că în jurul anului 1000 d.H. mierea

făcea parte din regimul alimentar al europenilor sub forme foarte

diverse: mied, lapte cu miere, brânză cu miere, faguri.

În Evul Mediu, nectarul albinelor era la fel de preţios ca sarea, constituind timp de sute de ani un important produs comercial. În multe ţări putea fi folosit pentru plata birurilor. Apicultorii, numiţi şi prisăcari sau stupari, aveau propria breaslă, nu plăteau taxe vamale şi aveau un tribunal propriu.

În din vechime se ştia că mierea este medicament, hrană, energizant, ofrandă sau provizie pentru drum, iar în zilele noastre e considerată un produs de bunăstare personală.

Mierea e foarte bogată în substanţe bioactive şi benefice pentru sănătate ale căror efecte asupra organismului şi metabolismului uman sunt studiate din ce în ce mai mult de oamenii de ştiinţă.

Bucuraţi-vă de nenumăratele sfaturi, reţete şi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre miere care sunt prezentate în această carte.

 

 

Din cuprins:

  • Introducere
  • Însemnătatea mierii,din Antichitate şi până în zilele noastre
  • Mierea ca aliment
  • Mierea - nectarul zeilor
  • Mierea în medicina populară
  • Apariţia zahărului ca înlocuitor al mierii
  • Mierea – fruct al discordiei:
  • Mierea – un produs al naturii
  • Formarea mierii
  • Compoziţia mierii
  • Nu toate tipurile de miere sunt la fel
  • Depozitare şi termen de valabilitate
  • Asigurarea calităţii şi legislaţia privind mierea
  • Câte reziduuri conţine mierea?
  • Importanţa substanţelor din miere pentru nutriţie
  • Mierea, un aliment care ajută metabolismul glucidelor
  • Efectul mierii asupra metabolismului carbohidraţilor în ficat
  • Mierea şi diabeticii
  • Substanţele minerale din miere
  • Importanţa microelementelor din miere
  • Vitaminele din miere – un amestec câştigător
  • O valorificare mai eficientă a energiei datorită vitaminelor din seria B
  • Vitamina C previne lipsa de fier
  • Substanţele înrudite cu vitaminele
  • Substanţele vegetale secundare - substanţele bioactive din miere
  • Se recomandă mierea pentru pacienţii cu cancer?
  • Substanţele aromate din miere stimulează digestia
  • Enzimele inhibă activitatea microbiană
  • Acizii organici stimulează enzimele
  • Este adevărat că mierea face sângele acid?
  • Polenul întăreşte sistemul imunitar
  • Există alergie la miere?
  • Persoanele alergice au voie să consume miere?
  • Mierea la fiecare vârstă
  • Mierea în alimentaţia copiilor şi adolescenţilor
  • De la ce vârstă se dă miere copiilor?
  • Prevenţia cariilor
  • Reţete pentru copii
  • Mierea pentru adulţi
  • Datorită mierii vă recăpătaţi energia pierdută
  • Câtă miere avem voie să mâncăm pe zi?
  • Efectele mierii în combaterea crampelor musculare
  • Reţete pentru creşterea performanţei
  • Mierea ne menţine în formă la bătrâneţe
  • Reţete pentru persoanele fără poftă de mâncare sau subponderale
  • Mierea stimulează flora intestinală şi digestia
  • Reţete pentru stimularea activităţii intestinale
  • Mierea pentru combaterea carenţei de substanţe minerale la bătrâneţe
  • Mierea - leac naturist din vechime
  • Mierea şi stresul
  • Vârsta omului e dată de vasele de sânge
  • Mierea în profilaxia arteriosclerozei
  • Reţete pentru profilaxia arteriosclerozei
  • Mierea alină durerile de cap
  • Reţete pentru alinarea durerilor de cap
  • Cum ajută mierea în caz de nervozitate sau probleme cu somnul?
  • Băuturi care calmează nervii
  • Mierea şi bolile reumatice
  • Reţete pentru pacienţii cu boli reumatice
  • Mierea poate provoca gută?
  • Mierea şi infecţiile căilor respiratorii
  • Reţete pentru întărirea sistemului imunitar
  • Mierea în profilaxia ulcerului gastric
  • Reţete pentru afecţiunile gastrice
  • Mierea ca antidiareic
  • Reţete în caz de diaree
  • Reţete pentru afecţiunile provocate de ciuperci
  • Tratarea rănilor cu miere
  • Mierea în bucătărie
  • Mierea în preparatele reci
  • Reţete de salate şi sosuri pentru salate
  • Reţete de creme de întins pe pâine
  • Reţete de desert
  • Gătitul cu miere
  • Reţete cu miere
  • Mierea în patiserie
  • Reţete de patiserie cu miere
  • Concluzii

Detalii

Categorii
Greutate
0.3 kg

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review