Presa pentru scoaterea pasturii

350,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Produs disponibil in stoc

Descriere

Dispozitiv pentru scoaterea pasturii din rama de productie

Pastura

Se stie ca pastura este unul dintre dele mai valoroase produse ale stupului, ea reprezentand rezervele proteice ale familiei de albine pentru hranirea si cresterea puietului in primavara si dezvoltarea sanatoasa a familiei de albine. Mai este numita si "painea albinelor" 

Albinele o produc toamna prin strangerea grauntelor de polen si depozitarea acestora in celule. In aceasta perioada (toamna) putem vedea in stup cu capul murdar de polen. Aceste albine au participat la colectarea si tasarea polenului in vederea producerii pasturii.

Albinele indeasa cu capul grauntii de polen in celula si apoi adauga peste ele miere. Odata umplute si bine tasate, acoperite si o pelicula fina de miere, polenul incepe o fermentatie lactica prin care se transforma in pastura.  Aceasta fermentatie schimba integral polenul conferindu-i proprietati nutritionale unice, avand un gust unic dulce-acrisor, deosebit. 

Totusi, pastura produsa de albine in stup este indeajuns doar pentru cresterea puietului in primavara, doar accidental mai pot ramane rezerve in exces, ce pot fi recoltate de apicultor pentru consumul propriu. 

De multi ani s-a gandit un sistem de producere sau de colectare a pasturii. Astfel in prima faza s-au folosit colectoare de pastura, cu care se colectau pastura individual din fiecare celula in parte. Sistem inca folosit si astazi, dar este destul de limitat in productiei de pastura ce se poate obtine intr-o zi de cules. . 

Apoi o urmatoare etapa, mai .. "industriala" a fost trecerea la congelarea ramelor cu pastura, sfaramarea lor (ceara fiind casanta la temperaturi scazute) si apoi separarea printe-o sita vibranta.  Prezinta dezavantajul amestecarii pasturii cu resturi de cera, fiind aproape imposibil de obtinut o pastura curata. 

Ultima faza si cea mai importanta a fost inventarea unei rame speciala pentru producerea pasturii, rama ce se poate refolosi de un numar indefinit de ori si care asigura producerea unei pasturi de o calitate net superioara oricarei alte metode. 


Producerea pasturii in sistem intensiv. 


Sistemul a fost dezvoltat de o firma din Ukraina, executat in Ukraina,  prezentat si medaliat atat in Ukraina cat si la multe congrese si expozitii mondiale de apicultura. 

Pentru o  rama Dadant completa (2 fete) de producere a pasturii in sistem intensiv, este nevoie de 24 casete, care se unsec intre ele cate 12 bucati pentru a forma o fata a ramei. 

Casetele au sisteme de conectare intre ele, care le permit conectarea intr-o singura pozitie. Totodata au lacasuri ce centrare si pozitionare a dispozitivului de introdus / tasat polenul. 

Intre cele 2 fete ale ramei se introduce o coala din plastic pentru a forma "fundul" celulei iar cele 2 fete se leaga intre ele strans, se agata de o speteaza din lemn si sunt gata pentru folosire. 


Tehnologia de lucru:

  • se conecteaza casetele intre ele (3x4), care 12 bucati pentru fiecare fata a ramei.  (pretul casetei este per bucata. pentru o rama completa trebuiesc luate 24 bucati). 
  • pe o suprafata plana se presara polen proaspat sau polen congelat (nu uscat !) peste rama. Se intinde uniform cu un spaclu din inox pentru a intra in celule. Se adauga polen pana cand toate celulele sunt pline.
  • Cu dispozitivul de tasat polenul  se preseaza bine fiecare caseta in parte. 
  • Se repeta operatiunea de incarcare / tasare a polenului de 3-4 ori pana cand toate casetele sunt pline complet. 
  • Se adauga deasupra un strat de miere lichida, de preferinta poliflora, care se indinde uniform cu spaclul peste toata suprafata ramei, avand rolul de a fixa polenul in celule, de a atrage albinele si de a conferi polenului o umiditate initiala in vederea inceperii fermentatiei lactice.
  • Se procedeaza la fel cu cu cea de a 2-a fata a ramei. 
  • Se unesc cele 2 fete ale ramei, intre ele intercalandu-se o folie din plastic. 
  • Se introduce in stup, ca si penultima rama si se lasa la prelucrat de catre albine si la fermentat pentru minim 17 zile. 
  • Dupa aceaste perioada se scoate din stup, de desfac cele 2 fete ale ramei si se separa fiecare casta in parte. 
  • Se trece la scoaterea pasturii din fiecare caseta, cu ajutorul dispozitivului cu parghie de scoatere a pasturii (prezentul produs). 

Dupa colectare, pastura se poate pastra la congelator (de preferat) sau se poate usca si pastra in borcane la loc intunecos. 


Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review