Acid Acetic Glacial

35,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Produs disponibil in stoc

Descriere

Acid Acetic Glacial (puritate peste 99%) 

Cantitate 1 litru

Se foloseste la protejarea ramelor impotriva gaselnitei si pentru dezinfectia lor. 

Rata de consum este de 150-180ml acid / corpul cu faguri de 1/1.  Se pun corpurile cu rame in stiva si se sigileaza (cu folie strech sau alta metoda) si se pune acidul intr-o farfurioara din plastic amplasata deasupra ultimului cat apoi se inchide cu capacul si se ermetizeaza lasandu-se sa se evapore incet. 

Acest tratament cu acid acetic glacial are deasemenea efect de dezinfectie a ramelor / corpului de stup si este singurul tratament non-destructiv (in afara de radiatii gamma) care elimina si sporii de Nosema apis. 

Atentie - nu se foloseste la rame cu sarma zincata (se corodeaza foarte repede) ci doar la fagurii cu sarma din INOX sau fagurii din plastic.  Amplasarea corpurilor pentru tratarea cu Acid acetic glacial se face intr-un spatiu deschis sau foarte bine ventilat.  Daca se amplaseaza in magazii , trebuie tinunt cont ca daca exista si alte obiecte din fier (inclusiv acoperisul magaziei) acestea pot fi corodate in timp (cateva sezoane de tratamente succesive). 

Produsul este extrem de coroziv, atacand caile respiratorii prin vapori, ochii sau pielea prin contact direct. Se va folosi doar in spatii deschise, purtand intotdeauna echipament de protectie corecpunzator (manusi din cauciuc, masca, ochelari).  A nu se lasa la indemana copiilor. 

Acidul acetic glacial in (in concentratie de min 98%)  se foloseste cu succes in apicultura la dezinfectarea fagurilor, ramelor si stupilor  infestati de boli sau daunatori, cum sunt de pilda fluturii gaselnitei sau sporii de Nosema sp.

Dealtfel Acidul acetic glacial este singurul acid organic ce ataca sporii de Nosema sp., astfel fiind de un real ajutor apicultorului care, prin dezinfectarea ramelor si corpurilor de stup cu acid Acetic glacial, reduce presiunea exercitata de sporii de Nosema sp. asupra familiilor de albine.

Acidul acetic glacial este extrem de coroziv, atacand toate metalele, pielea, ochii si caile respiratorii in lipsa unei protectii adecvate.  In mod normal, la temperaturi de sub 10C acidul acetit glacial ingheata. Actioneaza prin evaporare, in contact cu aerul, la o temperatura optima de evaporare de 18-20 de grade Celsius transformandu-se in vapori corozivi si patrunzand chiar si prin membrana sporilor de Nosema sp., distrugandu-i.

Operatiunile de curatare a stupilor se vor face afara, in zilele calduroase, dar nu expuse direct in bataia Soarelui, inlesnind astfel evaporarea relativ controlata a acidului . Corpurile cu rame se stivuiesc unul peste altul si deasupra pe ultimul corp se pune o farfurie din plastic de unica folosinta in care se toarna acidul.  Tot acest turn se acopera cu un capac de stup sau orice alt capac, asa incat sa se asigure o oarecare etanseitate. Se poate deasemenea infasura cu folie stretch sau alimentara, pentru a pastra vaporii de acid cat mai mult  timp inauntru.

Consumul de Acid Acetic va fi de aproximativ 150-180 ml acid pentru fiecare corp de 1/1. sau echivalent (proportional) pentru corpurile mai mici.

Turnul de caturi se lasa inchis, cu acidul inauntru, pentru o perioada de aproximativ 10 -14 zile, sau, daca dezinfectarea se face toamna, se pot lasa inchisi astfel pana in primavara.

Inainte de folosirea caturilor si a ramelor, se desfac turnurile si de pun caturile la orizontala, unul peste altul, afara in zona cu o ventilatie buna, astfel incat corpurile sa fie foarte bine ventilate inainte de folosire. Ventilatia trebuie sa dureze minim 2 zile.

O atentie deosebita va trebui sa fie acordata lucrului cu acidul, fiind extrem de coroziv pentru om. Nu se va lucra in camera inchisa sau in casa, ci numai in aer liber sau in magazie / sopron care sunt foarte bine ventilate. Se vor folosi manusi de cauciuc, ochelari pentru protectia ochilor si de preferinta masca.


Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review