Rofureto - model 2018

350,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Disponibil in stoc

Descriere

ROFURETO - model 2018 este un produs romanesc, plecat de la modelul sarbesc 2015, la care s-a schimbat arzatorul, cu unul italian produs de firma italiana Providus, de o mult mai buna calitate si cu aprindere cu quartz. 

Se folosteste pentru administratrea tratamentului cu amitraz prin fumigatii, impotriva varoozei.

Serpentina este de INOX.


Rofureto, este un produs Romanesc !! 

Se bazeaza pe principiul nebulizarii amestecului de substanta activa (Amitraz) cu ulei de parafina, la temperatura inalta.  Amestecul se face la o dozare bine stabilita, pentru o dispersie maxima in stup.

Practic, un stupar poate administra tratamentul unei stupine de 100 familii, in circa 15-20 min. O diferenta majora fata de sistemul clasic de administrare cu benzi de ardere, in care pentru o stupina similara, durata de administrare se putea lungi pana la 3-4 ore !  In afara de acest lucru, stupii nu mai trebuiesc inchisi dupa fumigare. 

In mod eronat, in practica, se recomanda spre folosire diferite substante, precum lichid de aprins carbunii, gaz, gaz lampant, lichid de gratar, etc, etc. Totusi producatorul recomanda un singur agent - ULEI DE PARAFINA.   Folosirea oricarui alt produs duce la infundarea serpentinei aparatului sau, mai grav, la afectarea familiei de albine prin introducerea unui produs foarte volatil, la o temperatura foarte ridicata in stup, fapt ce creaza un risc de autoaprindere in stup. 

In mod normal, "gazul lampant" are temperatura de autoaprindere (punctul  la care o substana se poate autoaprinde fara o sursa de aprindere) la aproximativ 270C.  Aceasta temperatura este foarte apropriata de temperatura la care se incalzeste teava aparatului Furetto, de unde si riscul de autoaprindere a gazului lampant in interiorul stupului.  Ca si companratie, uleiul de parafina, nu are un punct de autoaprindere. 

Acest lucru a fost observat si initial, cand aparatul se fabrica cu serpentina din teava din cupru. Astfel, la folosirea gazului lampant, serpentina era "impuscata" in urma exploziei gazului lampant in interior. 

Astfel, urmand recomandarile producatorului, conditionam garantia aparatului de folosirea stricta a uleiului de parafina de buna calitate si nu a altui produs. In acest sens, punem la dispozitia clietilor nostrii un ulei de parafina cu o puritate inalta,  de folosinta cosmetica si farmaceutica, certificat pentru a intra in contact direct cu alimentele.  Certificatul de conformitate si analizele de calitate ale uleiului pot fi puse la dispozitia clientilor la cerere.  GASITI AICI ULEI DE PARAFINA ULEI DE PARAFINA,


FOLOSIRE: 

Pregatirea aparatului: se desurubeaza baza suportului de butelie.  Se pune in acesta butelia cu gaz (butelie de camping, se gaseste la orice magazin de profil sau la magazinele de materiale de constructie). Se insurubeaza la loc impreuna cu butelia,  in acest fel se perforeaza si se monteaza butelia.  Se verifica daca nu sunt scapari de gaze, caz in care se interzice cu desavarsire folosirea aparatului.  Pentru a preveni producerea oricarui accident, recomandam folosirea buteliilor cu gaz care au si supapa incorporata. 

Pregatirea amestecului: Conform, indicatiilor producatorului, se poate folosi  amestec de Taktic cu ulei de parafina in proportie de 5-8% (50-80 ml Taktic : 1 lit ulei) + 50 ml apa demineralizata. (sau 5-8 ml Taktic la 100 ml ulei + 5 ml apa).  Se amesteca foarte bine lichidele, energetic, pana se obtine o emulsie stabila.  Aceasta se va folosi imediat, turnandu-se in recipientul pompei. 


NOTA: Este foarte important ca medicul veterinar de circumscriptie sa fie consultat inainte de a folosi aparatul, consideram ca este foarte necesara consultarea cu acesta inaintea efectuarii tratamentului, pentru ca medicul, in urma stabilirii gradului de infestare, sa stabilieasca schema de tratament, substanta folosita,  modul si concentratia de administrare. Tratarea albinelor fara consultul medicului veterinar poate duce la mortalitati in stupina sau tratamente aplicate incorect si se face strict pe riscul asumat al apicultorului.


Pornirea: Dupa instalarea buteliei si a recipientului cu amestec, se porneste aparatul astfel: se aprinde un chibrit sau bricheta sub sita arzatorului. Se invarte usor robinetul de gaz. Flacara se va aprinde automat. Se asteapta incalzirea aparatului pentru aproximatic 3-5 min si apoi se poate incepe tratamentul. 


Tratamentul: Se va pune teava aparatului pe placuta de zbor in dreptul urdinisului si se apasa clapeta pompitei o singura data. Amestecul va intra in serpentina si se va evapora instantaneu, intrand in stup. Nu recomandam inchiderea urdinisului.  Pentru un bun tratament recomandam urmatoarele: se sa trateze stupii in lipsa puietului. Daca exista puiet se va urma o schema de tratament cu repetare cu o frecventa stabilita de medicul veterinar (in general se repeta la 5-7 zile, in functie de gradul de infestare stabilit de medic).  Se va efectua tratamentul numai cand temperatura externa depaseste 8C, de preferat seara tarziu sau dimineata foarte devreme cand albinele sunt toate in stup. Se va administra un singur jet (o singura apasare a clapetei) per fiecare stup. Amestecul de ulei de parafina si substanta acti\va se va pregati doar imediat inaintea folosirii. Se vor trata toti stupii, in absenta magaziilor de recolta. 


IMPORTANT:

Dupa fiecare folosire, aparatul necesita o spalare a serpentinei, pentru a preveni orice depunere sa cristalelor de Amitraz, fapt ce ar conduce la infundarea definitiva a aparatului. 

Curatarea se face la rece, dupa fiecare folosire prin spalare cu alcool tehnic (izopropilic).  Alcool Izopropilic gasiti AICI

Curatarea se face astfel: dupa terminarea tratamentului se opreste flacara aparatului si se asteapta racirea acestuia (3-5 min).  Se coate recipientul cu amestecul de ulei de parafina si substanta activa, se goleste. Se umple recipientul cu cca. 150 ml alcool izopropilic, se monteaza recipientul (fara a se reaprinde focul!) si se pompeaza intreg continutul de alcool prin teava aparatului. 


Masuri de Protectie: Atentie - in timpul tratamentului sita arzatorului este extrem de incinsa putand cauza arsuri la atingere.  Instalarea buteliei cu gaz se va face in aer liber, in lipsa oricaror surse de aprindere (flacara deschisa, scantei, subrafete incinse). In timpul pregatirii amestecului si a folosirii aparatului este necesara folosirea echipamentului de protectie constand in manusi, protectie vizuala (ochelari, vizeta), protectie respiratorie adecvata (masca sau semi-masca), imbracaminte din bumbac ce acopera mainile si picioarele. 

Este inrterzisa folosirea aparatului fara protectie respiratorie. 

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review