0745383789 / 031-2263853  |  Intrebari frecvente  |  Contacteaza-ne  |  office@fermaapicola.ro

Acces cont  |  Inregistrare  |  Istoric comenzi

  
  
  
  
 Poze Acid oxalic - solutie 5% AO bi-hidru

 
 


Acid oxalic - solutie 5% AO bi-hidru

: Solutie axcid oxalic

Pret: 35,00 RON

Disponibil in stoc

Pretul include taxa TVA 19% - 2017 de 19%, Costurile de livrare nu sunt incluse

Este un produs al liniei apicole a companiei italiene Chemicals Laif, continand acid Oxalic bi-hidratat 5% dizolvat intr-o solutie glicolica, fiind un produs gata preparat pentru administrarea albinelor in profilaxia varoozei, atat in tratamentul BIO cat si in cel clasic, sau ca tratament de control al eficientei tratamentelor principale efectuate de-a lungul anului. 

Aceasta solutie de 5% acid oxalic bi-hidru corespunde unei concentratii de 3,5% de acid oxalic anhidru, solutia clasica preparata in tratamentul anti-varroa, dar producatorul italian prefera folosirea acidului Oxalic bi-hidru, in locul celui anhidru pentru o eficienta ridicata in tratare.  Astfel, acidul Oxalic bi-hidru are in componenta sa cate 2 molecule de apa pentru fiecare molecula de acid. Astfel eficienta tratamentului cu acid oxalic creste, cunoscut fiind faptul ca acesta depinde foarte mult si este foarte influentat de umiditatea relativa. (deasemenea in Api-Bioxal, Chemicals Laif foloseste tot acid Oxalic bi-hidru). 

In acelasi timp. solutia glicolica folosita pentru dilutia acidului Oxalic, in locul siropului de zahar, ii confera acestui preparat o perioada de valabilitate de peste 18 luni.  In general solutia de acid oxalic preparata cu sirop de zahar este valida maxim 24 ore. Dupa acest interval, solutiei de zahar, fiind in mediua acid, ii creste foarte mult HMF-ul, devenind astfel toxica pentru albine. Folosirea solutiei glicolice in acest preparat inlatura acest impediment, Chemicals Laif oferind o grantie a acestui produs de  18 luni. Deasemenea, venim cu informatie suplimentara in intampinarea apicultorilor care doresc sa isi pregateasca singuri aceasta solutie:

SOLUTIA DE ACID OXALIC:

In ceea ce priveste solutia de acid oxalic, exista cateva variatiuni pe aceasta tema.

Reteta originala, folosita de apicultorii germani este de 35g AO la lit de solutie de zahar.  Totusi sunt variatiuni de la 35g (Germania, Elvetia) la 50g (Franta) si 60-70g (Italia). Consideram ca toate retele sunt corecte, bazate pe o folosire indelungata de catre apicultori din diferite state, dar nu putem spune care anume este "mai buna", in lipsa unor studii concrete.  

Astfel: Intr-o sticla de 1 lit, se dizolva 200 g zahar si 35g acid Oxalic in 0.5 lit apa. Dupa dizolvare se completeza sticla pana la umplere (1 lit) cu apa.  Solutia este gata! 


Mai jos, redam continutul unui articol din revista germana de apicultura Deutches Bienen Journal 11/2002 in care se descrie pe larg prepararea si folosirea solutiei de acid oxalic. Totusi dorim sa facem o corectie asupra acestui articol, respectiv solutia preparata in casa se va pragati si folosi in aceeasi zi. Asta datorita faptuilui ca fiind preparata cu zahar, in mediul acid (AO), HMF-ul din solutia de zahar creste extrem de mult in 24h (se va observa schimbarea culorii spre maroniu), acest lucru putand dauna albinelor. 

Inca o observatie, in ciuda a ceea ce se credea pana acum, ca albinele ingurgiteaza solutia de acid oxalic in sirop, s-a demonstrat ca acest lucru este gresit, albinele neconsumand siropul respectiv, datorita aciditatii, zaharul avand doar rulul de a crea un mediu "lipicios" pentru cristalele de AO, de aceea necesitatea de a pulveriza cat mai fin, cristalele de AO actionand  strict mecanic, prin "zgarierea" parazitilor Varroa si indepartarea acestora. 


Articolul din Deutches Bienen Journal 11/2002 (traducere)

Tratament anti varoa cu acid oxalic

Tratamentul familiilor de albine toamna târziu sau la începutul iernii este parte integrantă a conceptului luptei împotriva varozei, aşa cum se face de exemplu în Germania, landul Baden-Wurtenberg. Ţelul este scăderea nivelului de infestare al familiei de albine cu varoa în apropiere de zero pentru că în anul următor să nu apară probleme de infestare înainte de îngrijirea stupului de la sfârşitul verii, în august. Acest concept şi-a dovedit valabilitatea în practica apicolă.

Pentru tratament se aşteaptă ca familiile de albine să fie fără puiet. Atunci este suficient un singur tratament pentru a obţine un grad de eficienţă de peste 90%. La familiile cu puiet reuşita tratamentului este mult mai scazută. Un tratament anti varoa fără efecte secundare este posibil numai prin folosirea acizilor organici, acid formic şi acid oxalic. Cu toate acestea folosirea oficială a acestor mijloace alternative este limitată de cadrul juriduc care chiar în cadrul UE nu este unitar. O reglementare a UE (1804/1999) asupra cresterii ecologice a animalelor permite folosirea de acid formic, lactic, oxalic şi tymol ca mijloace anti varoa, însă importanţa reglementărilor naţionale prevalează. De exemplu în Germania este permisă folosirea doar a acidului în proporţie de 60%. Ceea ce nu este de ajuns. În alte locuri deja s-a ajuns mai departe. În Austria este permisă folosirea şi a tratamentului bazat numai pe acidul oxalic, iar în alte ţari ale EU şi în Elveţia aceasta este tolerată.

Când sunt familiile de albine fără puiet?

Multe familii bătrâne rămân deja fără puiet în octombrie. La familiile mai tinere acesta este un caz rar. Explicaţia constă în faptul că faza de crestere a familiilor tinere se termină doar la sfârşitul verii pe când familiile bătrâne işi depăşesc deja punctul culminant al dezvoltării în iunie. Situaţia puietului toamna este influenţată de locul de amplasare al stupinei dar mai ales de climă. Primele îngheţuri de noapte toamna determină matca să înceteze depunerea ouălelor. Trei săptămâni după aceea toate ramele sunt fără puiet. După aceea poate începe tratamentul prin picurare. Deschiderea stupului şi efectuarea tratamentului nu afectează familiile de albine.

Metoda prin picurare explicată pe scurt

Necesar:-soluţie apoasă de acid oxalic concentraţie 3.5 % (în apă sau sirop de zahăr -200 g zahăr şi 35 g acid oxalic se dizolvă în cca � litri apă şi se completează apoi până la un litru. Soluţia astfel preparată se numeste Bienenwohl.

-siringă de 100 ml

-mănuşi (important)

Dozare: Se picură 30-50 ml soluţie/familie repartizată în spaţiul dintre toate ramele cu albină.

Ce urmărim: -tratarea în noiembrie sau decembrie la peste 0 grade

-stropirea cât mai fină pe cât mai multe albine (nu turnaţi, stropiţi)

-căderea de acarieni durează 4-5 săptămâni

-eficienţa tratamentului este garantată numai la familiile fără puiet

-de două ori înseamnă o dată prea mult

Diagnosticarea gradului de infestare înainte de tratament

Nu orice familie de albine trebuie tratată toamna. Merită făcută o diagnosticare a gradului de infestare în noiembrie pentru a evalua mărimea populaţiei de varoa. Pentru asta sub fiecare familie se aşează foaia cu margarină. După 1-2 săptămâni se poate constata căderea naturală de acarieni. Dacă printre ei se află şi paraziţi deschişi la culoare înseamnă că în familie s-a mai dezvoltat puiet infestat. Dacă căderea naturală depăşeste 1 parazit pe zi atunci se recomandă tratamentul, dacă pe zi cad mai mult de 5 paraziţi atunci tratamentul este obligatoriu. Dacă în Noiembrie fără efectuarea de tratament cade în medie 1 parazit/zi asta înseamnă că în familie mai există câteva sute de paraziţi. Iernatul familiei nu este ameninţat dar acea familie ar putea să fie afectată de înmulţirea paraziţilor în vară. De acea este indicată tratarea. Dacă aceasta nu s-a făcut atunci primăvara trebuie acţionat consecvent cu puiet de trântori drept capcană pentru varoa.

Metoda stropirii cu acid oxalic

Pentru tratament se foloseste o soluţie apoasă sau pe bază de sirop de zahăr cu o concentraţie de acid oxalic de 3.5% precum şi o seringă pentru stropire şi dozare. Seringa trebuie să fie de o asemenea construcţie încât să asigure dozarea sub forma de picături fine.

Acidul oxalic se găseşte în farmacii sub denumirea de acid oxalic brut. În acest caz este vorba de dihidrat de acid oxalic care este cristalin şi este compus din cca 71% acid oxalic şi 29% apă. Se poate folosi apa de la robinet. Calciul din apa de robinet este legat de acidul oxalic şi se transformă în cristale stabile chimic de oxalat de calciu. Concentraţia nu este puternic influenţată de acest lucru. Adaosul de zahăr are ca efect o cădere mai rapidă a paraziţilor dar nu influenţează acţiunea asupra albinelor sau toleranta lor la soluţie. Se păstrează în sticlă cu dop etans şi inscripţionată.

În comerţ se găsesc şi soluţii de-a gata de exemplu Bienenwohl. Pentru tratare nu sunt necesare temperaturi primăvăratice, este de ajuns ca termometrul să indice peste 0 grade Celsius. Fumul se va folosi cu economie. De regulă se renunţă complet la utilizarea fumului când albinele sunt în ghem.

În lunile Noiembrie-Decembrie familia se află sub coroanele de hrană. La stupii fără magazin localizarea ghemului este usoară şi soluţia se poate repartiza uşor pe cât mai multe albine. La stupii cu magazin câteodată acest lucru este mai dificil mai ales atunci când ghemul se află pe ramele de jos. Fie se foloseste o lanternă pentru a localiza ghemul fie se îndepărteaza catul şi soluţia se poate distribui în şi nu pe ghem. Stropirea trebuie facută cu răbdare. Este mai bine să treci de 2 ori pe fiecare spaţiu dintre rame decât o singură dată, cu cât se stropesc mai multe albine cu atât tratamentul este mai bun. În funcţie de puterea familiei se folosesc 30-50 ml soluţie. 30 ml se folosesc atunci când ghemul se întinde pe 4-5 rame (la temperaturi în jurul a 0 grade) şi 50 ml când ghemul ocupă 6-7 rame. O familie se stropeste o singură dată. Repetarea tratamentului, chiar şi cu Bienenwohl, dăunează. Atunci multe albine sunt încărcate cu prea mult acid şi zboară prematur din stup şi pot muri la oarecare distanţă fără să se poată observa pierderea lor pe pământ în jurul stupului. La familiile fără puiet o a doua tratare nu este oricum necesară. Căderea de paraziţi după tratament trebuie urmarită şi măsurată pentru a se compara cu rezultatul diagnosticării dinaintea tratamentului. Căderea paraziţilor este de amploare mai mare pe o perioadă de 4-5 săptămâni chiar dacă majoritatea (80%) cad din prima săptămână.

 

Descarcati PROSPECT AICI 

Acidul Oxalic este recomandt in lupta impotriva parazitului albinelor melifere, Varroa sp. (Reg. CEE 2092/91 cu modificarile ulterioare) neavand limite maxime admisibile pentru reziduuriin miere (Reg. UE nr. 37/2010 tab. 1) 

Acest preparat se prezinta sub forma lichida, la sticla de 1 lit, o sticla fiind indeajuns pentru administrarea la 200 intervale de rame ocupate de albine. 

Metoda de folosire: 

 • administrarea se efectueaza toamna tarziu in absenta puietului, cand temperatura ambinetala depaseste 5-6 C.
 • se picura direct pe intervalele ocupate de albine
 • se administreaza o doza unica de 5 ml / interval, prin picurarea cat mai fina cu o seringa 
 • se va respecta dozajul de 5ml / interval de rama ocupata in intregime de albine, posibile supradozari putand afecta dezvoltarea viitoare a familiei de albine. 
 • se va tine cont de principiul de tratare "mai bine mai putin decat prea mult", adica daca ultimul interval este ocupt doar partial cu albine, acesta nu se va lua in considerare la numararea intervalerlor, dar si albinelor acestea le va fi administrata solutie


Acid Oxalic solutie 5%

0745383789 / 031-2263853 - Comenzi telefoniceDetalii produs


Categorie: Stimulenti apicoli

Greutate produs: 1 kg.

Producator: Chemicals Laif

Cod produs - SKU: Solutie axcid oxalic


Comentarii


 • / de mai mult de 1 an ArataAscunde

  Buna ziua,   Ce concentratie are produsul? 3.5% sau 5%?   Multumesc!

 • Fermaapicola.ro / de mai mult de 1 an ArataAscunde

  Buna ziua,
  3.5% este concentratia corecta. Este o greseala anterior unde am spus de 5%. Asta din cauza ca este 1 lit de apa + 200 g glucoza + 50 g Acid Oxalic.
  Din dizolvarea glucozei si a acidului oxalic in apa volumul total al solutiei creste la aproximativ 1.4 lit. Deci concentratia finala a Acidului Oxalic in solutia totala este de 3,5%.
  Daca o preparati Dvs acasa, tot de aceste variabile trebuie sa tineti cont.


Produse similare