Varroa Easy Check - 3 in 1

90,00 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Produs disponibil in stoc

Descriere

Varroa Easy Check (VEC) este un dispozitiv dezvoltat pentru monitorizarea gradului de infestare cu varroa a familiilor. 

Dispozitivul a fost inventat in 2016 de compania franceza Veto-Pharma, aceeasi companie care a dezvoltat si alte produse de lupta impotriva Varroa, in domeniul apicol (APIVAR, Oxybee, VEC, Vespa Catch), dispozitivul fiind un patent inregistrat al companiei (atentie orice produs similar VEC dar care nu este produs de Veto-Pharma reprezinta o copie ilegala a acestui produs, pentru care nu garantam aceleasi caracteristici tehnice). 

Varroa EasyCheck este primul instrument gata de utilizat, 3-în-1 de monitorizare a infestării, care poate fi utilizat pentru spălarea cu alcool, pudrare cu zahăr și injecția de CO2. Alegerea este a apicultorului. 


1. Spălarea cu alcool constă în scufundarea unei mostre de albine în alcool și apoi agitarea ușor a EasyCheck pentru a desprinde acarienii foretici, astfel încât să poată fi numărați.  Din experienta apicola s-a constatat ca acesta metoda este cea mai corecta si eficineta in evaluarea gradului de infestare cu Varroa a familiilor de albine. 

Astfel:

 • In recipientul transparent se toarna o solutie alcoolica (30-50/70-50% alcool / apa,  sau mai putin). 
 • Cu ajutorul recipientului alb se colecteaza albine de pe ramele cu puiet sau din aproprierea puietului, pana la cel de al 2-lea semn interior al cutiei (approx 300 albine). 
 • Se scutura recipientul pentru ca albinele sa cada pe fundul acestuia. si se introduce in recipientul transparent cu alcool. Se pune capacul si se scutura odata, pentru a uda toate albinele. 
 • Se deschide si se completeaza solutia alcoolica in asa fel incat nivelul sa depaseasca albinele cu aprox 2 degete. 
 • Se inchide bine capacul si se agita, cu miscari circulare, aproximativ 1-2 min.  Recipientul alb are nista gauri efectuate intr-o anumita directie. Miscarile de rotatie se vor efectua exact in acea directie pentru a facilita trecerea si caderea acarienilor. 
 • Se verifica pe fundul dispozitivului cati acarieni au cazut si, pentru o mostra de 300 albine (al 2-lea semn), se interpreteaza astfel:  Pentru 1 acarian gasit se considera ca situatia este inca sub control, se pot amana tratamentele. Pentru 2 acarieni gasiti se considera ca este necesara o monitorizare mai atenta, efectuarea altor teste in stupina (pe alti stupi) sau la distanta de 1 saptamana. Tratamentele se pot deasemenea amana.  Pentru 3 sau mai multi acarieni, tratamentele trebuiesc incepute imediat. 

                    VEC - Alcool wash

VIDEO de prezentare dispozitivului si a metodei: 


2. Pudrarea cu zahar. Cu metoda pudrarii cu zahăr, albinele sunt acoperite cu zahăr pudră, determinând separarea acarienilor de albine. EasyCheck este apoi agitat ușor, determinând zahărul și acarienii să treacă prin orificiile coșului alb.

Cu această metodă, albinele sunt rostogolite ușor prin zahăr pudră, determinând acarienii să se separe de albine. EasyCheck este apoi agitat ușor, determinând zahărul și acarienii să treacă prin orificiile coșului alb. Metoda zahărului pudră menține în viață albinele prelevate, dar rezultatul monitorizării poate varia în funcție de experiența de utilizare și de umiditatea aerului (aglomerarea zahărului).

Au fost cazuri in care s-a efectuat spalari cu alcool dupa pudrarea cu zahar si eu mai cazut acarieni. (de aceea spuneam mai sus ca metoda spalarii cu alcool este cea mai eficienta). 

Metoda pudrarii cu zahar se face astfel:

 • in recipientul transparent se pun 2 linguri mari, cu varf, de zahar pudra
 • se colecteaza acelasi numar de albine (300) cu ajutorul recipientului alb si se rastoarna peste recipientul cu zahar
 • se inchide capacul si se agita osor recipientul (se rostogoleste) pana cand toate albinele sunt acoperite cu zahar (aprox 1-2 min).
 • se intorce recipentul alb si se pune peste cel transparent. Agitandu-l usor (ca o cernere) se scoate tot zaharul pudra in capacul galben 
 • Albinele pudrate cu zahar se elibereaza pe rame. Vor fi curatate de albinele din stup. 
 • Se adauga putina apa peste zaharul colectat, pentru a-l dizolva si se numara varroa. 
 • Evaluarea se face la fel ca si la punctul 1. 

         

VIDEO cu prezentarea metodei: 


3. Adormirea cu CO2 - În metoda CO2, albinele și acarienii devin inconștienți (adormiti)  prin expunerea la dioxid de carbon gazos. Proba de albine anesteziate este apoi agitată ușor în EasyCheck, cauzând căderea acarienilor de pe albine.

Administrarea gazului CO2 se face cu ajutorul dispozitivului special - Injectorul de CO2 -  AICI

Metoda consta in urmatoarele: 

 • Se colecteaza mostra de albine (300 buc) in recipientul alb, precum am descris anterior. 
 • Se rastoarna albinele in recipientul transparent iar recipientul alb se pune intors peste cel transparent, apasat bine, pentru a se fixa (intra cam jumatate). Deasupra se pune capacul galben. 
 • Cu ajutorul injectorului se introduce CO2 inauntru, printre gaurile recipientului alb, tinand apasat cam 5-5 secunde (pentru a da tot aerul afara si in recipient sa ramana doar CO2) pana cand albinele se opresc din zburat inauntru. Atentie - nu injectati CO2 direct in albine, jetul le-ar putea rani. 
 • Se inchide repede capacul si se asteapta aprox 10 secunde pana cand albinele sunt complet anesteziate (adormite). 
 • Se intoarce VEC-ul invers si se agita usor, pentru circa 15-20 sec, ca acarienii deasemenea anesteziati, sa se desprinda si sa cada prin gaurile recipientului alb in capac. 
 • Se desface capacul si se numara acarienii cazuti, evaluarea facandu-se la fel ca la punctul 1.  Atentie - acarienii trebuiesc aruncati / omorati, deaorece pot deveni activi iarasi. 
 • Albinele colectate se elibereaza inapoi pe rame, isi vor reveni in foarte scurt timp. 


          

FILM: 

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review